Vatnahalsen vecka

" På spåret  "

Foto: Vatnahalsen

  Tänkt ett högfjällshotell med anor från 1800-talet, en av världens vackraste tågturer och ett snöklätt fjällandskap som vilar framför dina skidspetsar - Vatnahalsen, Bergensbanen och fjällen kring Flåmsdalen. Biltrafik slipper man däremot eftersom det inte går några vägar hit.

  En gång i tiden var detta en internationell skiddestination som omnämndes som Nordens St.Moriz. Men så föll skidåkningen kring det lilla rallarsamhället i glömska och först för ett par år sedan återupptäcktes det som en pärla för ski-touring. Terrängen i området är varierad och bjuder på åkning i alla väderstreck och det finns många alternativ att länka ihop under dagarna.

Foto: Vatnahalsen

  Den här resan passar de som är i ok fysisk form och har god erfarenhet av att åka offpist. Det är bra om du kan springa minst tio km utan att stanna eller gå och om du har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Men vi repeterar allt från grunden. Svårighetsnivån på åkningen är medel, men som alltid kan snön utanför preparerade backar vara varierande så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag och i lutningar upp till 35 grader. Den som vill får kontinuerligt tips så det finns möjlighet till utveckling oavsett vilken nivå du har.

  Du får en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd. Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.


Vad ingår

 • Transport Oslo-Vatnahalsen ToR
 • Boende på hotell Vatnahalsen sex nätter
 • Helpension under vistelsen på hotellet
 • Internationellt auktoriserad bergsguide
 • Nödkommunikation Iridium

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 25 - 35 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Stavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver

Deltagare

 • 4 - 6 pers
  per guide

Datum

 • 4-10 feb 2024, lavinkurs, fullbokad
 • 11-17 feb 2024, preleminärt fullbokad
 • 18-24 feb 2024, 1 plats kvar

Pris i SEK

 • 19 500 vid 6 deltagare
 • 20 800 vid 5 deltagare
 • 22 300 vid 4 deltagare

Klimatkompensation

Överväger du att klimatkompensera? Här finns information:
www.forsking.se

Tågtider, anslutningar och priser

Arrangemanget börjar och slutar i Oslo. Priset beror på antalet deltagare. Om deltagarantalet ändras så ändras priset för de kvarvarande deltagarna. Tågtider och tågförbindelser kan komma att ändras.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Dag 1

   Nu bär det av mot väst! Gruppen sammanstrålar i Oslo på eftermiddagen och bordar den legendariska Bergensbanan som avgår 14:25. Bistro finns ombord. Utgår du från Stockholm så avgår det ett SJ-tåg 07:37 som ankommer Oslo 13:08.

  Klockan 19:23 är vi framme i Myrdal där vi byter till Flåmsbanan. Endast en hållplats och några minuters färd ligger Vatnahalsen dit vi ankommer 19:31. Väl framme checkar vi in och äter middag.


Dag 2-6

  Nu följer fem dagar mitt i det norska fjällandskapet. Vi turar direket från hotellet i närliggande dalar. Skulle sikten gå ner så finns det också lite skogspartier att leka i.

  Hotellet är supermysigt och erbjuder alla bekvämligheter som krävs. En varm säng, rinnande vatten, helpension, bastu - vad mer kan man önska. Boendet är i dubbelrum. I mån av plats går det att boka enkelrum för 400 SEK extra per natt.

  Som arrangörer gör jag allt jag kan för att genomföra resan så hållbart som möjligt. Det innefattar att vi åker tåg och hotellet har certifieringen Miljøfyrtårn. Anmäl specialkostönskemål i samband med att du bokar så meddelar jag köket.

  Saknar du utrustning så måste du kanske inte köpa. Meddela om du saknar spade, sond eller transciever - det finns ett antal uppsättningar och även lite annat att låna. Topptursskidor går att hyra bla på Alpint i Stockholm och kläder går att hyra på Houdini Sportswear. Det finns dock ingen sportaffär på plats så se till att ha med allt som behövs. Du får en detaljerad utrustningslista i samband med bokning. 


Dag 7

  Vid det här laget är det nog lagom att vila benen lite. Och vad passar inte bättre än att se landskapet passera genom ett tågfönster.

  Tåget avgår 09:40 och 15:05 är vi tillbaka i Oslo. Här byter du till den transport som tar dig dit du ska. Är det till Stockholm så avgår det ett SJ-tåg 16:56 som ankommer 22:10

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Carl Lundberg

Foto: Vatnahalsen