" Narviks högsta "
Foto Carl Lundberg
"Högsta berget har alltid en dragningskraft och i Narviksområdet är Storsteinsfjellet högst. Berget är inte bara en ensam topp som skjuter upp mot himlen, utan ett helt massiv av toppar, kammar och branta väggar. Stora glaciärer står som uråldriga vaktposter på alla sidor av massivet."
Ja så skriver Mikael af Ekenstam om Sealggjiekna som fjället heter på Samiska. Det är ingen underdrift, massivet är prominent och syns väl från den Svenska sidan. Majestätiskt och fridfullt ligger det där befriat från den helikopter och skotertrafik som kommit att prägla den svenska fjällvärlden. Hit tar man sig för egen maskin och på naturens villkor från vägens och rälsens slut.
Men det är mer än så! Från Storsteinsfjellet går färden mot norr till den för toppturare legendariska Hunddalen - en otämjd oas av vilda fjäll som undsluppit civilisationen.
Turen är en hybrid där fjällskidor och pulkor nyttjas på platta sträckningar mellan hyttor samtidigt som topptursskidorna är med för att njuta av åk på fjäll långt bortom räckvidden för dagsturer från bilväg.
Foto Carl Lundberg
Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer utan att behöva stanna eller gå.
Turen guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.
Vad ingår
Utrustning i stora drag
Deltagare
Max 6
Datum
Enligt överenskommelse
Pris
Enligt överenskommelse
Tågtider, anslutningar och priser
Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än ansluter ifrån.
Skulle priset för transport höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande. Priset är baserat på ett visst antal deltagare, skulle antalet deltagare bli färre så påverkar det priset.
Frågor, intresseanmälan och bokning
Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.
Foto: Carl Lundberg
Foto Vanessa Hogan
Söndag
Tiden är inne, gruppen möts på Stockholm Central och bordar nattåget norrut som avgår 18:10. Vi reser samlat i ligg eller sovvagn och om så önskas så går det att boka några tomma platser för att extra komfort och plats för skidor och pulkor.
Det finns restaurangvagn i tågsettet - resan har börjat och allt som oftast börjar även äventyret redan på tåget...
Måndag
Sovmorgon och frukost på tåget, vi ankommer till Narvik 12:35. Här ges tillfälle för lunch och några sista inköp. Sedan bär det av söder ut. Bussen avgår 14:19 och efter ett byte vid Håvik skole anländer vi till sista hållplats i Grönvoll.
Här klickar vi i turskidorna, tar på selar och kopplar pulkor med Lossi-hyttan som mål. Tretton kilometer och 600 höjdmeter längs den vinterstängda bilvägen bör ta ca 4-5 timmar.
Hyttan ligger på 700 meter över havet, är obemannad och har tio bäddar.
Tisdag - onsdag
Första skiddagen i ett nytt fjällmassiv, upptäckarglädjen blir inte större än så. Runt oss tornar tindar och toppar. Vi låter väder och snöförhållanden styra oss till rätt åk. Storsteinsfjällets sydvästsida är inom slaglängd för en dagstur.
Livet på hytta är enkelt trots att vardagens bekvämligheter som rinnande vatten saknas. Vi sover i flerbäddsrum och det är utedass. Tillvaron koncentreras till grundstenarna som att samsas kring matlagning, vila och njuta av naturen och äventyret.
Torsdag
Ny morgon och nya utmaningar, som vanligt styrs tillvaron i fjällen av väder men planen är att vi tar oss till Hunddalshytta, 20 km 6-8 timmar. En lagom dagsetapp på turskidor som ger tillfälle att njuta vyer av Storsteinsfjellet, Storfjellet, Sealgacohjja, Ristacohkka och fler uråldriga berg med mystiska namn därtill.
Boende på obemannade hyttor är lite speciellt eftersom det inte finns någon bokning. Precis som seden alltid varit i fjällen så hjälps man åt och delar med sig så att alla får en plats att övernatta. Det löser sig på något sätt och mötena med andra är blir ofta några av de bästa minnena. Är det fullt får man göra det bästa av läget (dvs bo på golvet). I Norge säger praxis att man skall lämna sin bädd till nyanlända efter första natten.
Hunddalshytta, även den obemannad, är egentligen flera varav en har tio platser och en fyra.
Fredag
Topptur med utgångspunkt Hunddalen, vi väljer med omsorg efter gårdagens spaning längs daglgången. På kvällen gör vi som vanligt gemensam sak med vattentjänst och matlagning i oljelampans sken.
Bortom civilisationens ständiga överflöd blir maten snabbt en helig höjdpunkt . Ett trevligt sätt är att dela upp dagarna i matlag. Tack vare att vi har 2-3 pulkor i gruppen som vi hjälps åt att dra har vi relativt goda möjligheter att ta med bra råvaror.
Lördag
Få saker slår en soluppgång över bergstopparna. Dagens centrala hållpunkt är det södergående tågets passage förbi Katterat station klockan 11:08.
Från Katterart till Boden är det ett dagtåg med sittvagn. En klassisk utmaning på vägen kan vara att beställa pizza till perrongen i Kiruna eller Gällivare. I Boden byter vi vid 18-tiden till nattåget och då finns tillgång till dusch i bokningsklass sovvagn.
Söndag
Söndag morgon och vi summerar en vecka i en av fjällvärdens gömda och bedårande pärlor. Går allt vägen är vi åter på Stockholm Central redan 06:27 vilket borgar för goda möjligheter för de som skall resa vidare.