Kebnekaise-Tarfala med hundspann

" Sveriges tak "

En klimatoptimerad resa till ett av Sveriges mest högalpina fjällområden, här finns förutsättningar för allt från hänförande naturupplevelser till storslagna vyer och kittlande äventyr. Efter tåg och buss till vägs ände fortsätter vi med hjälp av hundar in till massivet där turerna går över glaciärer, bergskammar och snötäckta vidder.

Foto: Carl Lundberg

Nivå och säkerhet

Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer utan att behöva stanna eller gå.

  Du får en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd. Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vad ingår

 • Transporter Stockholm Central ToR
 • Hundspann Nikkaloukta-Kebnekaise STF
 • Helpension på STF Kebnekaise och STF Tarfala
 • Övernattning i flerbäddsrum/-kupé
 • Sele, isyxa, stegjärn, glaciär- och klätterutr.
 • Fjällskidor och pulka för utmarsch
 • IFMGA/UIAGM/IVBV-certifierad bergsguide
 • Nöd-kommunikation, Iridium

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35-50 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond, transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar
 • Reselakan

Deltagare

 • Max 6 pers

Datum

 • 21-28 april 2024 (v15)


Pris

 • Efter förfrågan

Foto: Carl Lundberg

Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än ansluter ifrån. Vy tar över nattågstrafiken 2021 och släppte biljetterna i oktober vilket tyvärr inte lämnade någon möjlighet att boka anslutningas samtidigt som nattågsbokningen.

 Skulle priset för transport höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande. Priset är baserat ett visst antal deltagare, skulle antalet deltagare bli färre blir så påverkar det priset.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Söndag

Äntligen avfärd! Samling på Stockholms Central och ombordstigning på nattåget norrut som avgår ca. 18:00.  Vi inkvarterar oss i sovvagn och det finns restaurangvagn för den som vill äta ombord.


Måndag

Frukost på tåget innan ankomst till Kiruna kring 09:30. Sen vidare till Nikkaluokta med buss. Väl där packar vi om och äter lunch på Nikkaloukta fjällstation. Här finns möjlighet att lämna kvar sådant vi inte behöver på fjället. Efter ombyte fortsätter färden in i väglöst land på bästa tänkbara vis - vi tolkar efter hundspann!

  18 kilometer in i Laddjuvaggi ligger Kebnekaise fjällstation. Vi inkvarterar oss och börjar förberedelserna för skidveckan. 


Tisdag

Frukost, lunchpaket och så bär det iväg. Först på programmet står lavin-räddningsövning, om vi nu inte hann med det igår kväll. Sedan toppturar vi med Kebnekaise fjällstation som utgångspunkt.

  Här finns alla bekvämligheter man kan önska inklusive bastu och middag i Elsas kök. Boendet är på flerbäddsrum.


Onsdag

Dagens skidturer utgår förståss från Kebnekaise fjällstation men avslutas i Tarfala fjällstuga. Det är den högst belägna av alla STFs fjällstugor vilket gör den till en unik utgångspunkt för toppturer. Standarden är enkel men det brukar snarast kännas som en förmån då omgivningen bestående av glaciärer och högalpina fjäll.


Torsdag

Vi låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk för dagen och den som orkar kan spana efter stjärnor och norrsken under ännu en natt i Tarfaladalen.

  Under vistelsen i Tarfalastugan hjälps vi åt att laga mat och sköta andra köks- odh stugbestyr. 


Fredag

Dagens färd tar oss över glaciärer och väl valda åk tillbaka till Kebnekasie fjällstation för en sista natt i detta underbara fjällmassiv. En bastu sitter garanterat fint ikväll och middagen på Kebnekaise fjällstation håller toppklass.


Lördag

Vägen ut till Nikkaloukta gör vi på turskidor - en fjällklassiker som ger möjlighet att komma in i lunken ordentligt. Topptursskidorna dra vi på fjällpulkor.

  Vid eftermiddagskaffet är vi tillbaka i Nikkaloukta. Här finns möjlighet att duscha och byta om men det kan även ske på tåget eftersom vi har sovvagn på hemresan. Bussen till Kiruna avgår ca 16:30 och nattåget därifrån ca 18:30. Restaurangvagn finns med i tågsettet men man kan även prova äventyret att beställa pizza till stationen i Gällivare. 


Söndag

På söndag morgon finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Kring 09:00 rullar vi in på Stockholm Central med en fantastisk och hållbar vecka av fjällvärld i bagaget.

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg