Sarek

" Backcountry Bucketlist Sweden #1 "

Foto: Carl Lundberg

Program

Sarek omnämns som Europas sista vildmark och mer otillgängligt än någon annan plats i Norden. Att det dessutom är nationalpark borgar för klassisk mark för långturer med fjällskidor, pulka och tält. Därutöver kan konstateras att den som har kapacitet att ta sig fram och övernatta i Sarek får tillgång till en topptursdensitet som saknar motstycke i Sverige.

   Detta är en kompakt skidexpedition designad att uppfylla två drömmar - på tur i det orörda fjället och att besöka Sveriges bästa topptursområde.   

Foto: Carl Lundberg

Nivå och säkerhet

Den här resan passar de som är i mycket god fysisk form och har erfarenhet av både toppturer och vintercamping. Du måste vara kompetent att vistas i fjällen flera dygn i sträck vintertid. Din kondition bör minst motsvara att ledigt kunna springa milen under en timme. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag.

  Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om turen innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vad ingår

  • Tåg Stockholm-Gällivare ToR
  • Buss inkl. pulka Gällivare Ritsem ToR
  • Spade, sond och transceiver
  • Isyxa
  • Stegjärn
  • Sele
  • Rep mm för glaciär
  • GPS, kartor
  • Sattelittelefon för väder och larm
  • Internationellt certifierad bergsguide

Utrustning i stora drag

  • Kläder för vinterfjället dygnet runt
  • Köksutrustning för vintercamping
  • Mat för 11 dagar (inkl. reserv)
  • 4-säsongstält
  • Vintersovsäck och liggunderlag
  • Fjällpulka
  • Pjäxor för TEC-binding och skidor för topptur
  • Skidor, telemark eller splittboard för topptur inkl. stavar, stighudar och skarjärn
  • Ryggsäck 35 - 45 liter
  • Spade, sond och transceiver
  • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar

Deltagare

  • 2-5 pers

Datum

  • Efter förfrågan!

Pris

  • Enligt överneskommelse!

Förberedelser och packning

Den här resan ställer stora krav både på dig och din utrustning. Du kommer att få en utförlig utrustningslista och du får hjälp och råd med det som behöver köpas, hyras eller lånas - hör av dig med det du saknar så ser vi på det, jag har en del extrautrustning. Innan avfärd säkerställer vi allt är kontrollerat och optimerat så att du får en bra och säker upplevelse.


Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än reser ifrån. Hör av dig om du vill ha hjälp med bokning av ett anslutande tåg. Det är en fördel att bokningen ligger som en hela vägen i händelse av försening. Tågtider fastställs slutgiltigt i slutet av november då SJ släpper vinterns tidtabell och biljetter. Skulle priset för tåg höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Dag 1

Äventyret börjar med nattåg, restaurangvagn finns för den som så önskar. Pulka är super på snö men ett gissel på barmark. Tipset är att ordna med ett hjulställ av något slag, mer info om det och utrustning i övrigt finns i utrustningslistan.


Dag 2

Frukost och avstigning i Gällivare för vidare färd med buss. Vi väljer Ritsem eller Sourva som utgångspunkt beroende på väderleksprognos. Ser det ut att vara sämst väder i början så startar vi i väst för där finns närhet till Ahkka-stugorna som backup.

  Låt oss i den här beskrivningen utgå från att det blir start Ritsem, i så fall ankommer vi kring kl 14 och har 12 km över isen in i Stora Sjöfallets nationalpark till Ahkkas fot där vi slår läger, ca 4-5 timmar. 


Dag 3

Vi rundar Ahkka, platt först, sen stadigt uppför med sikte på den vida porten mellan Gisuris och Nijak. Målet är att passera Kisuriskåtan och slå upp ett fint läger. På vägen passerar vi ännu en nationalparksgräns nämligen den till Sareks nationalpark.


Dag 4

Målet för dagen är att etablera läger i Ruohtesvagge. På vägen väljer vi topptur utefter snöförhållanden. Nijak, Kantberget och Gavelberget ligger nära till hands, 900-1000 höjdmeter. På kvällen - snösmältning och frystorkad middag.


Dag 5

Beroende på omständigheterna så bryter vi läger och flyttar eller har kvar lägret som utgångspunkt för toppturer. Nu börjar vi komma in i rutin och kan njuta av den harmoni som orörda uråldriga fjäll kan ge.


Dag 6

Uppbrott och fjällskidåkning genom Routesvagge mellan höga toppar. Målet är Skarja och ny lägerplats vid Sarektjåhkkås södra fot.

  Vi går på fjällturskidor när vi drar pulka och anvädner topptursutrustning de dagar vi gör skidbestigning. För de som använder toppturspjäxor med fästen för TEC-bindning finns alternativet att köra med ett par pjäxor och två par skidor. Jag finns ett antal turskidor skidor inkl stighudar av denna typ att hyra.


Dag 7

Vi håller tummarna för att förutsättningarna finns för en heldag till fjälls. Drömmen, Sarektjåhkkås sydtopp, ligger på andra sidan Mihkajignaglaciären, 1200 höjdmeter. En lång dag men tält och läger står på plats sen gårdagen. Frystorkat till middag.


Dag 8

Vi tar emot väderleksprognoser vi via sattelittelefon eller kanske via GSM från någon hög topp.

Planen för idag är att flytta vidare söder ut och slå läger nordost om förunderligt vackra Ähpar-massivet. Finns tid och ork för topptur så passerar vi Sarvatjåhkkas sydsida, stora öppna ytor, 800 höjdmeter.


Dag 9

Idag har vi flera toppturs alternativ, Vuojnestjåhkkå, 1100 höjdmeter är ett som bjuder på åk i östlig riktning. Natt två på  lägerplatsen mellan Sarek och Ähparmassiven. Frystorkat till middag, igen.


Dag 10

Vi har tagit oss lång väg men har också ett stycke kvar. Det finns inga genvägar varken  till eller från Sarek brukar det ju heta. Vi bryter läger, packar pulkor, ställer kompassen norr och faller in i långturens meditativa trans. En heldag, sen upp med tälten för sista gången- det går på rutin nu, varje pryl har hittat sin perfekta plats.


Dag 11

Målet den sista turdagen är i alla fall att komma med bussen och nattåget söderut. Vi reser i sovvagn och har därmed tillgång till dusch.

Det går att köpa pizza i Gällivare och det finns restaurangvagn på tåget.


Dag 12

Hemkomst dit nu nu ska med minnen för livet. Nattåget ankommer till Stockholm kring 9 på morgonen.


Dag 13-14

Reservdagar, tågbiljetten hem är ombokningsbar.

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve