Slaget om Narvik

" Ofoten, Gratangen, Lavangen och Andörja "

  Snötillgången, fjällens lutning, utsikten, det finns många aspekter att väga samman vid val av topptursdestination. Men när det kommer till val av resmål så finns det tre saker som väger särskilt tungt - logistik, valmöjligheter och konkurrens. Om en eller flera av dessa tre ligger illa till så får det omedelbart en rutinerad skidåkare att dra öronen åt sig eftersom det gör det antingen svårt eller till och med farligt att finna det man söker. 


  Av alla topptursområden för en hållbar skidresa i sena skidsäsongen i norra Skandinavien så är det kanske Narviksregionen som får bäst betyg enligt kriterierna ovan. Logistiken är så bra den någonsin blir norr om polcirkeln för ECO-travel tack vare direktförbindelsen med nattåg.

  Kombinationen av berg och fjord är världsunik för Norge men att vara stationerad allt för långt ut i havsbandet kan även medföra nackdelar. En bra sak med Narvik är att det snabbt går att nå både fjordlandskapet i väst men även det väderstabilare och snösäkrare fjällen i öster. Slutligen så har den här trakten färre besökare än många andra klassiker i Nordnorge. Navikfjellen - en pärla helt enkelt!

 

  Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av fem toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Dagsetapperna ligger på kring 1000 fallhöjdsmeter.

Vad ingår

 • Tåg Stockholm-Narvik ToR i ligg/sovvagn
 • Lokala transporter med elbil
 • Helpension på lodgen
 • Boende på tåg och i fjällen
 • Internationellt auktoriserad bergsguide


Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck ca 30 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Stavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver

Deltagare

 • 4 - 6 pers

Datum

 • Enligt överenskommelse

Pris

 • Enligt överenskommelse

Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Dag 1 Lördag

  Äntligen bär det av. Nattåget avgår strax efter 18 från Stockholms central. Det finns goda möjligheter att ansluta både från söder och längs stambanan norr över. Tåget har restaurangvagn ombord och vi bor i sovvagn med trebädds-kupeer.

 

Dag 2 Söndag

  Sovmorgon! Ankomst i Narvik vid lunchtid. Här hämtar vi ut våra elbilar, gör den korta turen till Trollviken lodge som blir vår bas de kommande dagarna.

  Nästa steget blir att packa upp och byta om och så tar vi oss an den första turen. Kvällarna är långa så här års.

 

Dag 3 - 6 måndag - torsdag

  Frukost, lunchpaket och så bär det iväg. Nu följer två heldagar med toppturer i det fantastiska norska fjällandskapet. Vi låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk för dagen.

  Trollviken lodge är vackert beläget vid vattnet i Bjerkvik. Huset, det vita, vi bor i har ett antal sovrum och äter gott gör vi hos våra värdar Magnus och Hilde i det röda huset. Vid havskanten finns en bastu. Enkelt men genuint.

 

Dag 7 Fredag

  Idag skall vi ta tåget från Narvik vid under eftermiddagen. Det lämnar utrymme för en förmiddag på skidor. Om vi väljer att maxa ut dagen helt så har vi möjlighet att hoppa på tåget i skidkläder och pjäxor för det finns möjlighet att duscha ombord.

  Restaurangvagn finns med i tågsettet men man kan även försöka sig på äventyret att beställa pizza till perrongen i Kiruna eller Gällivare.

 

Dag 8 Lördag

  På morgonen finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Lite efter 9 på morgonen rullar vi in på Stockholm Central med en upprymd känsla av fantastiska fjäll och nya bekantskaper i bagaget.