Vaken?

Har du tänkt på det här med resor och miljö? Har det hänt att du känt ett sting av dåligt samvete när du bokat ditt flyg? Går det ens att åka på exempelvis en skidresa om man vill leva hållbart?

Det är frågor som säkert de flesta av oss reflekterat över på ett eller annat sätt.

" Om vi som är lyckligt lottade nog att kunna åka på en skidresa inte anser oss ha utrymme att ställa om för miljön vem har det då? "

Jag bestämde mig för att börja undersöka saken och det ledde till att jag startade Skitouring Scandinavia  – ett reseföretag för hållbarare skidresor.

Gräv där du står

Det finns många områden där vårt samhälle har målat in sig i ett hörn av fossilberoende och icke hållbara levandsvanor. Saker som inte låter sig ändras med en handvändning, saker som inte ligger i den enskilda individens makt utan kräver en bred omställning i samhället som stort.


Men så finns det områden som ligger helt i min och din makt att styra över och som på många sätt har stor effekt - bara vi gör en förändring! Hur vi väljer att resa på vår fritid är en sådan sak, det kan du ändra på här och nu.

" Välkommen med till framtiden "

Det finns en bok, Bilder av framtidsstaden, som jag råkade läsa om i en artikel. Den var slutsåld, men fanns begagnad online, bara det kändes som ett gott tecken. Boken, som är skriven av en grupp svenska forskare, beskriver hur livet i en stad kan se ut om vi lyckas ställa om till en hållbar livsstil. Jag gick igenom de punkter som boken tog upp som nödvändiga att förändra och bestämde mig att hädanefter arrangera resor utefter hållbara kriterier.

Foto:Carl Lundberg

Kriterier

Rimliga destinationer: Effektivare och billigare transporter har krympt avstånden på jorden. Kanske känner du igen dig i känslan att ett avlägset resmål skulle ha mer att erbjuda än ett som ligger närmare. Men vore det möjligt att få ut det vi vill utan att resa så långt? Har du reflekterat över balansen mellan miljöpåverkan och vad du vill ha ut av din resa?


Minimera flyg: Trafikverkets jämförelse av flyg, tåg, buss visar tydligt på skillnaderna i miljöpåverkan. Det är ingen nyhet, att minimera flygningen är den lägst hängande frukten att plocka om du vill ställa om till en mera hållbar transport. Om du till exempel väljer tåg istället för flyg på sträckan Stockholm-Riksgränsen så besparar du miljön 156 kg koldioxid. Det motsvarar 1853 varv runt jorden med tåg.


" Det kommer kanske att kosta lite  mer, ta lite längre tid och smaka lite annorlunda - men det kommer det att vara värt! "

Utnyttja transporttiden: Traditionellt sett så är vi vana vid att fokusera på allt kul som kommer att hända när vi väl är framme, men på den punkten kan vi tänka om. Det går att göra transporttiden till något värdefullt, ett tillfälle för egen tid. Det kan vara att läsa, se en film, i lugn och ro fixa de där sista mailen, umgås och lära känna medresenärerna, höra på en föreläsning eller varför inte planera nästa äventyr. Möjligheterna är faktiskt större än begräsningarna bara man förbereder sig lite.


Klimatsmart mat: Ja det är ju inte så mycket som måste förklaras kring att ekologisk och närproducerad mat är bättre för miljön. Och det är vi som konsumenter som med våra val hjälper, eller stjälper, de som odlar alternativt och i vår närhet. Vi väljer ekologiska och närproducerade produkter så långt det är möjligt på våra resor.

  Det ges även möjlighet att välja eller prova på vegetariska alternativ eftersom köttproduktion visat sig ha stor klimatpåvarkan.

Minskad konsumtion: Om du någon gång gjort en klimatkalkyl så har du säkert upptäckt att konsumtion utgör en beydande del av det personlig fotavtrycket. 

  Den goda nyheten är att det dyker upp allt fler lösningar för delat ägande. Själv lät jag Black Friday 2018 bli startskottet för att i fortsättningen inte köpa någon skidutrustning som jag kan hyra. För kläder vänder jag mig till Houdini och för utrustning till Alpint.

  Genom att hjälpas åt kring alternativa lösningar för återanvändning och delat äganade kan vi göra stor skillnad.