Resor

Vatnahalsen

" På spåret  "

Foto: Vatnahalsen

Tänkt ett högfjällshotell med anor från 1800-talet, en av världens vackraste tågturer och ett snöklätt fjällandskap under skidspetsarna - Vatnahalsen, Bergensbanen och fjällen kring Flåmsdalen. Biltrafik slipper man däremot eftersom det inte går några vägar hit.

  En gång i tiden var detta en internationell skiddestination som omnämndes som Nordens St.Moriz. Men så föll skidåkningen kring det lilla rallarsamhället i glömska och först för ett par år sedan återupptäcktes det som en pärla för ski-touring. Terrängen i området är varierad och bjuder på åkning i alla väderstreck och det finns många alternativ att länka ihop under dagarna.

Foto: Vatnahalsen

Den här resan passar de som är i ok fysisk form och har erfarenhet av att åka offpist. Det är bra om du kan springa minst 5 km utan att stanna eller gå. Svårighetsnivån på åkningen är medel, men som alltid kan snön utanför preparerade backar vara varierande så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag och i lutningar upp till 35 grader.

  Vad gäller att gå på stighudar så är det lämpligt att du har tidigare erfarnehet av det men vi går igenom allt från grunden. Den som vill får kontinuerligt tips så det finns möjlighet till utveckling oavsett vilken nivå du har.

Vad ingår

 • Transport Stockholm-Vatnahalsen ToR
 • Boende i dubbelrum på hotell Vatnahalsen
 • Helpension under vistelsen på hotellet
 • Internationellt auktoriserad bergsguide

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 25 - 35 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Stavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver
 • Pannlampa

Deltagare

 • 4 - 6 pers
 • Fullbokad!

Datum

 • 12-16 feb 2020

Pris

 • 12 800 SEK vid 6 pers
 • 13 200 SEK vid 5 pers
 • 13 900 SEK vid 4 pers

Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än reser ifrån. Hör av dig om du vill ha hjälp med bokning av ett anslutande tåg. Det är en fördel att bokningen ligger som en hela vägen i händelse av försening. Tågtider fastställs slutgiltigt då vinterns tidtabell och biljetter släpps. Skulle priset för tåg höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Onsdag

Nu åker vi väster ut! Vilken tid du behöver starta beror på var du reser ifrån men är Stockholm utgångspunkt så visslar konduktören i sin pipa klockan 09:10. Varför inte ta med en lyxig frukost att äta på tåget och ta en sen lunch i Oslo? Ankomst Oslo är 15:09 och 15:43 avgår den legendariska Bergensbanan.

  20:23 är vi framme i Myrdal och äventyret rivstartar med kvällsskidåkning i pannlampans sken från tågstationen till Hotellet. Härifrån tar vi med oss det nödvändigaste för skidåkning och första natten i skidryggan. Övrigt bagage transporteras ner från stationen till hotellet under förmiddagen därpå.


Torsdag - lördag

Nu följer tre dagar med magiska naturupplevelser djupt inne i det Norska fjällandskapet. Vi turar direket från hotellet i närliggande dalar. Skulle sikten gå ner så finns det också lite skogspartier att leka i.

  Hotellet är supermysigt och erbjuder alla bekvämligheter man behöver. En varm säng, rinnande vatten, helpension, bastu - vad mer kan man önska? Boendet är i dubbelrum. I mån av plats går det att boka enkelrum för 400 SEK extra per natt.

  Som arrangörer gör jag allt jag kan för att genomföra resan så hållbart som möjligt. Det innefattar att vi åker tåg och hotellet har certifieringen Miljøfyrtårn. Anmäl specialkostönskemål i samband med att du bokar så meddelar jag köket.

  Saknar du utrustning så måste du kanske inte köpa. Meddela om du saknar spade, sond eller transciever - det finns ett antal uppsättningar och även lite annat att låna. Topptursskidor går att hyra bla på Alpint i Stockholm och kläder går att hyra på Houdini Sportswear. Det finns dock ingen sportaffär på plats så se till att ha med allt som behövs. Du får en detaljerad utrustningslista i samband med bokning. 


Söndag

Vid det här laget är det nog lagom att vila benen lite. Och vad passar inte bättre än att se landskapet passera genom tågfönstret?

  Tåget avgår 09:32 och 14:45 är vi tillbaka i Oslo. Här byter du till den transport som tar dig dit du ska. Råkar det vara Stockholm så blir det ett tåg som avgår 16:56 och är framme 22:47.   

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vanessa Hogan

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Carl Lundberg

Copyright  ©  All Rights Reserved