Vatnahalsen helg

" På spåret  "

Foto: Vatnahalsen

  Tänkt ett högfjällshotell med anor från 1800-talet, en av världens vackraste tågturer och ett snöklätt fjällandskap under skidspetsarna - Vatnahalsen, Bergensbanen och fjällen kring Flåmsdalen. Biltrafik slipper man däremot eftersom det inte går några vägar hit.

  En gång i tiden var detta en internationell skiddestination som omnämndes som Nordens St.Moriz. Men så föll skidåkningen kring det lilla rallarsamhället i glömska och först för ett par år sedan återupptäcktes det som en pärla för ski-touring. Terrängen i området är varierad och bjuder på åkning i alla väderstreck och det finns många alternativ att länka ihop under dagarna.

Foto: Vatnahalsen

  Den här resan passar de som är i ok fysisk form och har god erfarenhet av att åka offpist. Det är bra om du kan springa minst tio km utan att stanna eller gå och om du har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Men vi repeterar allt från grunden.

 Svårighetsnivån på åkningen är medel, men som alltid kan snön utanför preparerade backar vara varierande så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag och i lutningar upp till 35 grader. Den som vill får kontinuerligt tips så det finns möjlighet till utveckling oavsett vilken nivå du har.

  Du får en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd. Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vad ingår

 • Transport Oslo-Vatnahalsen ToR
 • Boende i dubbelrum på hotell Vatnahalsen
 • Helpension under vistelsen på hotellet
 • Internationellt auktoriserad bergsguide
 • Nödkommunikation Iridium

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 25 - 35 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Stavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver
 • Pannlampa

Deltagare

 • 4 - 6 pers

Datum

 • 2-6 feb 2022

Preliminärt pris

 • Kommer snart!

Tågtider, anslutningar och priser

  Priset är preleminärt eftersom tågbiljetter och priser ännu inte är släppta. Tågtider fastställs slutgiltigt då vinterns tidtabell och biljetter släpps. Arrangemanget börjar och slutar i Oslo.


Hantering av norska restriktioner för inresa på grund av Corona

  40 dagar innan avresa så görs en inventering av villkoren för inresa till Norge och information om läget går ut till de som bokat. Därefter bevakar vi situationen och funderar ytterligare tio dagar. Senast 30 dagar innan avresa får var och en fatta beslut om hen vill fortsätta att planera för genomförande eller avboka. Vid avbokning 30 dagar innan avresa återbetalas hela kostnaden för resan. Vid avbokning senare än 30 dagar innan avresa återbetalas det belopp som kan återfås vid avbokning av respektive komponenter som ingår i resan (transport, logi, mat, guide). Om deltagarantalet ändras så ändras priset för de kvarvarande deltagarna.


Frågor, intresseanmälan och bokning

  Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Onsdag

Nu bär det av mot väster! Gruppen sammanstrålar i Oslo på eftermiddagen och 15:43 (preleminär tid) avgår den legendariska Bergensbanan.

  20:23 är vi framme i Myrdal och äventyret rivstartar med kvällsskidåkning i pannlampans sken från tågstationen till Hotellet. Härifrån tar vi med oss det nödvändigaste för skidåkning och första natten i skidryggan. Övrigt bagage transporteras ner från stationen till hotellet under förmiddagen därpå.


Torsdag - lördag

Nu följer tre dagar med magiska naturupplevelser djupt inne i det Norska fjällandskapet. Vi turar direket från hotellet i närliggande dalar. Skulle sikten gå ner så finns det också lite skogspartier att leka i.

  Hotellet är supermysigt och erbjuder alla bekvämligheter man behöver. En varm säng, rinnande vatten, helpension, bastu - vad mer kan man önska? Boendet är i dubbelrum. I mån av plats går det att boka enkelrum för 400 SEK extra per natt.

  Som arrangörer gör jag allt jag kan för att genomföra resan så hållbart som möjligt. Det innefattar att vi åker tåg och hotellet har certifieringen Miljøfyrtårn. Anmäl specialkostönskemål i samband med att du bokar så meddelar jag köket.

  Saknar du utrustning så måste du kanske inte köpa. Meddela om du saknar spade, sond eller transciever - det finns ett antal uppsättningar och även lite annat att låna. Topptursskidor går att hyra bla på Alpint i Stockholm och kläder går att hyra på Houdini Sportswear. Det finns dock ingen sportaffär på plats så se till att ha med allt som behövs. Du får en detaljerad utrustningslista i samband med bokning. 


Söndag

Vid det här laget är det nog lagom att vila benen lite. Och vad passar inte bättre än att se landskapet passera genom tågfönstret?

  Tåget avgår 09:32 och 14:45 är vi tillbaka i Oslo (preleminära tider). Här byter du till den transport som tar dig dit du ska.

Foto: Vanessa Hogan

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Vatnahalsen

Foto: Carl Lundberg