Resor

Narvik

" End of Season  "

Snötillgången, fjällens lutning, utsikten, det finns många aspekter att väga samman vid val av topptursdestination. Men när det kommer till bergsguidens val av resmål så finns det tre saker som väger särskilt tungt - logistik, valmöjligheter och konkurrens. Om en eller flera av dessa tre ligger illa till så får det omedelbart en rutinerad bergsguide att dra öronen åt sig eftersom det gör det antingen svårt eller till och med farligt att leverera på toppnivå. 

 

Av alla topptursområden för den sena skidsäsongen i norra Skandinavien så är det kanske Narviksregionen som får bäst betyg enligt kriterierna ovan. Logistiken är så bra den någonsin blir norr om polcirkeln, speciellt när det kommer till eco-travel tack vare direktförbindelsen med nattåg. Kombinationen av berg och fjord är världsunik för Norge men att vara stationerad allt för långt ut i havsbandet kan även medföra nackdelar. En bra sak med Narvik är att det snabbt går att nå både fjordlandskapet i väst men även det väderstabilare och snösäkrare fjällen i öster. Slutligen så har den här trakten färre besökare än många andra klassiker i Nordnorge. Navikfjellen - en pärla helt enkelt!

 

Den här resan är i högre tempo än medel passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Dagsetapperna ligger på kring 1500 fallhöjdsmeter.

Vad ingår

  • Tåg Stockholm-Narvik ToR i sovvagn (3 bäddar per kupe)
  • Lokala transporter med elbil
  • Helpension på hotellet
  • Boende på tåg och i fjällen
  • Internationellt auktoriserad bergsguide


Utrustning i stora drag

  • Kläder för topptur
  • Ryggsäck ca 30 liter
  • Pjäxor och skidor för topptur
  • Stavar, stighudar och skarjärn
  • Spade, sond och transceiver
  • Isyxa, stegjärn, sele

Deltagare

  • 4 - 6 pers

Datum

  • 2 - 9 maj 2020

Pris

  • 18000 SEK vid 5-6 pers
  • 20000 SEK vid 4 pers

Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Lördag 2 maj

Äntligen bär det av. Nattåget avgår 18:08 från Stockholms central. Det finns goda möjligheter att ansluta både från söder och längs stambanan norr över. Tåget har restaurangvagn ombord.

 

Söndag 3 maj

Sovmorgon! Ankomst i Narvik 12:54. Transfer till hotellet, lunch och så kör vi igång. Första steget blir att packa upp och byta om. Sen går vi igenom vecka och kör en lavinräddningsövning följt av en kortare tur för att värma upp och säkerställa att all utrustning fungerar.

 

Måndag 4 - torsdag 7 maj

Frukost, lunchpaket och så bär det iväg. Nu följer fyra heldagar med toppturer i det fantastiska norska fjällandskapet. Vi låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk för dagen. Guiderna delar kontinuerligt med sig av hur man resonerar för en säker fjällupplevelse och tips och trix för att röra sig effektivt på fjället.

  Genom att välja tåg som transportmedel så har du dragit ner rejält på klimatavtrycket för din resa jämfört med andra transportmedel. För lokala transporter använder vi el-bil och hotellet gör allt de kan för att servera lokalproducerad och klimatsmart mat. Saknar du utrustning så kan du kanske hyra eller låna istället för att köpa. Hotellet har uthyrning av skidutrustning, boka i förväg om du vill utnyttja den möjligheten.

 

Fredag 8 maj

Idag skall vi ta tåget från Narvik vid 15:15. Det lämnar utrymme för en femte dag på skidor. Om vi väljer att maxa ut dagen helt så har vi möjlighet att hoppa på tåget i skidkläder och pjäxor för det finns möjlighet att duscha ombord. Restaurangvagn finns med i tågsettet men man kan även försöka sig på äventyret att beställa pizza till perrongen i Kiruna eller Gällivare.

 

Lördag 9 maj

På morgonen finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Klockan 09:22 rullar vi in på Stockholm Central med en upprymd känsla av fantastiska fjäll och nya bekantskaper i bagaget.

Copyright  ©  All Rights Reserved

This site spins on wind power!