Kebnekaise med hundspann

" Fjällens högalpina kronjuveler "

En klimatoptimerad resa till ett av Sveriges mest högalpina fjällområden, här finns förutsättningar för allt från hänförande naturupplevelser till storslagna vyer och kittlande äventyr. Efter tåg och buss till vägs ände fortsätter vi med hjälp av hundar in till massivet där turerna går över glaciärer, bergskammar och snötäckta vidder.

Foto: Carl Lundberg

Nivå och säkerhet

Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer utan att behöva stanna eller gå.

  Du får en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd. Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vad ingår

 • Transporter Stockholm Central ToR
 • Hundspann Nikkaloukta-Kebnekaise STF
 • Helpension på STF Kebnekaise
 • Övernattning i flerbäddsrum/-kupé
 • Sele, isyxa, stegjärn, glaciär- och klätterutr.
 • Fjällskidor och pulka för utmarsch
 • IFMGA/UIAGM/IVBV-certifierad bergsguide
 • Nöd-kommunikation, Iridium

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35-50 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond, transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar

Deltagare

 • Max 6 per guide

Datum

 • 26 mars -  1 april 2021


Pris

 • 16 300 SEK vid 6 pers
 • Priset kan komma att ändras beroende på kostnad för tågbiljetter.

Foto: Carl Lundberg

Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än ansluter ifrån. Vy tar över nattågstrafiken 2021 och släppte biljetterna i oktober vilket tyvärr inte lämnade någon möjlighet att boka anslutningas samtidigt som nattågsbokningen.

 Skulle priset för transport höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande. Priset varierar med antalet deltagare.Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.


Program

Fredag

Äntligen! Samling på Stockholms Central och ombordstigning på nattåget norrut som avgår ca. 18:30.  Vi inkvarterar oss i sovvagn och det finns restaurangvagn för den som vill äta ombord.


Lördag

Frukost på tåget innan ankomst till Kiruna kring 09:30. Sen vidare till Nikkaluokta med buss. Väl där packar vi om och äter lunch på Nikkaloukta fjällstation. Här finns möjlighet att lämna kvar sådant vi inte behöver på fjället. Efter ombyte fortsätter färden in i väglöst land på bästa tänkbara vis - vi tolkar efter hundspann!

  18 kilometer in i Laddjuvaggi ligger Kebnekaise fjällstation. Vi inkvarterar oss och börjar förberedelserna för skidveckan. 


Söndag-tisdag

Frukost, lunchpaket och så bär det iväg. Först på programmet står lavin-räddningsövning, om vi nu inte hann med det igår kväll. Sedan följer tre dagars skitouring med Kebnekaise fjällstation som utgångspunkt. Vi låter väder och snöförhållanden styra bland många fina alternativ som Tuolpagorni, Tarfala-dalen eller kanske till och med självaste Kebnekaise.

  På fjällstationen finns alla bekvämligheter man kan önska inklusive bastu och middag i Elsas kök. Boendet är i flerbäddsrum.


Onsdag

Har vi rätt förhållanden och krafter nog kan det vara en möjlighet till et kort åk på morgonen. Vägen ut till Nikkaloukta gör vi på turskidor - en fjällklassiker som ger möjlighet att komma in i lunken ordentligt. Topptursskidorna dra vi på fjällpulkor.

  Vid eftermiddagskaffet är vi tillbaka i Nikkaloukta. Här finns möjlighet att duscha och byta om men det kan även ske på tåget eftersom vi har sovvagn på hemresan. Bussen till Kiruna avgår ca 16:30 och nattåget därifrån ca 18:30. Restaurangvagn finns med i tågsettet.


Torsdag

På söndag morgon finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Kring 09:00 rullar vi in på Stockholm Central med en fantastisk och hållbar vecka av fjällvärld i bagaget.

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg