Resor

Storulvån - Sylarna

" Stereo - kurs i topptur och fjällskidåkning "

Program

Man skulle kunna säga att skidåkningen i fjällvärlden har utvecklats till två skolor, toppturskidåkning och fjällskidåkning. När man toppturar går man upp för fjället med målet att bestiga en topp eller att njuta av fin utförskidåkning. Inom fjällskidåkningen handlar det om att effektivt röra sig längre sträckor genom dalarna, ofta under flera dagar och med mer packning.


I denna kurs kombinerar det bästa av två världar. Vi toppturar i Storulvån och Sylarna och vi färdas på skidor med pulka längs Jämtlandstriangeln. Förutom att det ger oss en fantastisk naturupplevelse lär vi oss att behärska båda disciplinerna. Tack vare fjällskidorna tar vi oss effektivt mellan bergsmassiven och slipper utnyttja bandvagn eller skoter.

Eftersom vi under veckan går igenom grunderna i såväl topptur som fjällskidåkning behöver du inte ha några förkunskaper. Däremot behöver du behärska offpistskidåkning. Svårighetsnivån på åkningen är medel, men som alltid kan snön offpist vara varierande så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag och i lutningar upp till 35 grader. 

  För att delta i kursen behöver du vara i god fysisk form och vara beredd på att vara utomhus i fjällmiljö hela dagar vintertid. Du måste ha kondition motsvarande att kunna springa 10 km utan att behöva stanna eller gå.

Vad ingår

 • Transporter Stockholm Central ToR
 • Klimatsmart helpension
 • Boende på nattåg och fjällstationer
 • Internationellt auktoriserad bergsguide
 • Fjällskidor och pulkor
 • Spade, sond och transceiver
 • Ett års medlemskap i STF om du inte redan är medlem

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35-50 liter
 • Spade, sond och transceiver
 • Pannlampa
 • Skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Toppturspjäxor för tec-bindning

Fjällskidor och pulka ingår i kursen. Fjällskidorna har tec-bindning så de pjäxor du använder för toppturer måste vara kompatibla med tec-bindning. Du kommer att få ut en detaljerad utrustningslista inför kursen.


Dagsprogrammet kan komma att ändras utefter väder och snöförhållanden. Tider och datum fastställs slutgiltigt då biljetterna till tågen släpps.

Deltagare

 • Minst 4 max 6

Datum

 • Efter förfrågan

Pris

 • Efter förfrågan

Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning. 

Foto: Vanessa Hogan

Lördag

Nu bär det äntligen av mot fjällen! Vi möts på Stockholm Central och kliver på nattåget som avgår mot Jämtland vid elvatiden på kvällen. Det går fint att hitta anslutningar från till exempel Malmö eller Göteborg. Tag kontakt så ser vi på en förbindelse. På nattåget reser vi samlat i liggvagnskupé.


Söndag

Dagen börjar med omstigning till buss i Duved, strax efter nio är vi framme på Storulvåns fjällstation där vi äter frukost och gör i ordning lunchpaket. På fjällstationen finns det även möjlighet att hyra pjäxor, skidor och annat för toppturerna. Tänk på att boka i förväg.

  När vi är ombytta och utrustade går vi igenom lavinräddning. Därefter är vi redo att ta oss an något av fjällen invid fjällstationen. Det är perfekt terräng för att lära hur man går på upp stighudar och gör vägval för utförsåkningen. Vi övernattar på Storulvåns fjällstation.


Måndag

Idag ger vi oss i kast med kursområde två - att gå på fjällskidor med pulka genom fjällvärlden. Vi lämnar civilisationen bakom oss och beger oss mot Sylarna. Det är 16 kilometer svagt uppför, ett stycke hederlig nordisk skidfärdsel som ger oss tillfälle att komma in i lunken ordentligt. Vi går på turskidor med tec-binding. På så sätt kan vi ha samma pjäxor som för topptur. Topptursskidorna och vår gemensamma utrustning fraktar vi på pulkor.


Tisdag

Sylarna ligger för våra fötter, eller tvärt om, vi vaknar vid massivets fot. Vaktklumpen, Lillsylen och Storsylen, området erbjuder många alternativ och vi väljer topptur efter väder, snöförhållanden och utifrån vilka moment som bäst passar för att vi skall få ut så mycket som möjligt av kursen.

  Sylarnas fjällstation har självhushållning så vi lagar maten tillsammans. Boendet är i flerbäddsrum. Det finns rinnande vatten, toalett, dusch och bastu på fjällstationen. På gott och ont finns det även el och wifi. Telia har mobiltäcking.


Onsdag

Rejäl frukost och så iväg på en ny topptur. Templet, Slottet och Djävulspinaklarna är mytomspunna turer som lockar om förhållanena är de rätta. Navigation och lavinsäkerhet blir naturliga kursinslag när vi toppturar i Sylarna. På kvällstid går vi igenom hur man planerar och förbereder en topptur.

 

Torsdag

Nu har vi tre bra alternativ. Det första är att stanna kvar en dag till i Sylarna. Det andra är att göra Jämtlandstriangeln genom att gå till anrika Blåhammarens fjällstation och sova där en natt. Det tredje är att återvända till Storulvån för att tura där.

  Stormsäkerhet, nödbivack och att navigera i öppen terräng står på kursagendan.

 

Fredag

Oavsett vad vi valde att göra igår så är det Storulvån som gäller idag. I mån av tid och ork så finns fina toppturer att göra.

  På eftermiddagen duschar vi och byter om på fjällstationen. Sen tar oss till Duved för nattåget som avgår 17:30.


Lördag

På söndag morgon är vi tillbaka med sex dagar i Jämtlands praktfullaste fjällområde i bagaget. Tåget ankommer till Stockholm redan under natten men det går att ligga kvar till på morgonen. Reser du vidare till annan ort hjälper vi dig självklart att titta på en anslutning vidare.

Copyright  ©  All Rights Reserved