Sarek

Resor

Sarek

" Backcountry Bucketlist Sweden #1 "

Foto: Carl Lundberg

Program

Sarek omnämns som Europas sista vildmark och mer otillgängligt än någon annan plats i Norden. Att det dessutom är nationalpark borgar för klassisk mark för långturer med fjällskidor, pulka och tält. Därutöver kan konstateras att den som har kapacitet att ta sig fram och övernatta i Sareks vildmark ges tillgång till en topptursdensitet som saknar motstycke i Sverige.

Detta är en kompakt skidexpedition designad att uppfylla två drömmar - på tur i total vildmark och att besöka Sveriges bästa topptursområde.   

Foto: Carl Lundberg

Nivå och säkerhet

Den här resan passar de som är i mycket god fysisk form och har erfarenhet av både toppturer och vintercamping. Du måste vara kompetent att vistas i fjällen flera dygn i sträck vintertid. Din kondition bör minst motsvara att ledigt kunna springa milen under en timme. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag.

  Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om turen innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Deltagare

 • Minst 4 max 6

Pris

 • Kommer snart!

Utrustning i stora drag

 • Kläder för vinterfjället dygnet runt
 • Köksutrustning för vintercamping
 • Mat för 14 dagar (inkl. 4 reserv)
 • 4-säsongstält
 • Vintersovsäck och liggunderlag
 • Fjällpulka
 • Ryggsäck 35 - 45 liter
 • Pjäxor för TEC-binding och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond och transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar

Datum

 • ca 7-19 april 2020

Vad ingår

 • Tåg Stockholm-Gällivare ToR
 • Buss inkl. pulka Gällivare Ritsem ToR
 • Spade, sond och transceiver
 • Fjällturskidor passande pjäxor för TEC-bindning inkl. stighudar
 • Isyxa och stegjärn
 • Rep, sele mm för glaciär
 • GPS, kartor
 • Sattelittelefon
 • STF medlemskap
 • Internationellt certifierad bergsguide

Förberedelser och packning

Den här resan ställer stora krav både på dig och din utrustning. Du kommer att få en utförlig utrustningslista och du får hjälp och råd med det som behöver köpas, hyras eller lånas - hör av dig med det du saknar så ser vi på det. Innan avfärd säkerställer vi allt är kontrollerat och optimerat så att du får en bra och säker upplevelse.


Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än reser ifrån. Hör av dig om du vill ha hjälp med bokning av ett anslutande tåg. Det är en fördel att bokningen ligger som en hela vägen i händelse av försening. Tågtider fastställs slutgiltigt i slutet av november då SJ släpper vinterns tidtabell och biljetter. Skulle priset för tåg höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande. Priset är baserat på 5 deltagare, ett mindre antal medför justering av priset.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Dag 1

Äventyret börjar i liggvagn på nattåg, restaurangvagn finns för den som så önskar. Pulka är super på snö men ett gissel på barmark. Tipset är att ordna med ett hjulställ av något slag.


Dag 2

Frukost och avstigning i Gällivare för vidare färd med buss. Vi väljer Ritsem eller Sourva som utgångspunkt beroende på väderleksprognos. Ser det ut att vara sämst väder i början så startar vi i väst för där finns boende i Ahkka-stugorna.

  Låt oss i den här beskrivningen utgå från att det blir start Ritsem, i så fall ankommer vi kring kl 14 och har 12 km över isen till Ahkkastugorna, ca 4 timmar. 


Dag 3

Om bara snö, väder och vind tillåter så tar vi oss an inte bara Sverigers längsta åk utan även en av de tolv 2000-meterstopparna, Ahkka. 16 km och 1500 höjdmeter. Vi bor kvar i stugan en natt till.


Dag 4

Vi lämnar stugan för Stora Sjöfallets nationalpark och passerar genom porten mellan Gisuris och Nijak. Målet är att slå tältläger vid Kisuriskåtan.


Dag 5

Idag korsar vi ännu en nationalparksgräns nämligen den till Sareks nationalpark. Vårt mål för dagen är att etablera läger i Ruohtesvagge vid sjö 896.


Dag 6

Vi väljer topptur utefter snöförhållanden. Nijak, Kantberget och Gavelberget ligger nära till hands, 900-1000 höjdmeter. Vi sover kvar i samma tältläger. På kvällen - snösmältning och frystorkad middag.


Dag 7

Uppbrott och fjällskidåkning genom Routesvagge mellan höga fjäll. Målet är Skarja och ny lägerplats vid Sarektjåhkkås södra fot.

  Vi kör med ett par pjäxor och två par skidor. När vi går i dalgångarna med pulkor använder vi Åsnes Amundsen vallningsfria fjällturskidor med riktigt spann och kortfell. Turskidorna, som ingår i resan, är monterade med bindning som passar toppturspjäxor med TEC-fästen. När vi sen toppturar byter vi till topptursskidor - det bästa av två världar!


Dag 8

Vi håller tummarna för att förutsättningarna finns för en heldag till fjälls. Drömmen, Sarektjåhkkås sydtopp, ligger på andra sidan Mihkajignaglaciären, 1200 höjdmeter. En lång dag men tält och läger står på plats sen gårdagen. Frystorkat till middag.


Dag 9

Vi har tre reservdagar att spendera med hänsyn till väder. Prognoser får vi via sattelittelefon.

Planen för idag är att flytta vidare söder ut 12 km till Bierikjavrre. Finns tid och ork för topptur så passerar vi  Sarvatjåhkkas sydsida, stora öppna ytor, 800 höjdmeter.


Dag 10

Idag har vi flera toppturs alternativ, Vuojnestjåhkkå, 1100 höjdmeter är ett som bjuder på åk i östlig riktning. Natt två på  lägerplatsen mellan Sarek och Ähparmassiven. Frystorkat till middag, igen.


Dag 11

Vi har tagit oss lång väg men har också ett stycke kvar. Det finns inga genvägar varken  till eller från Sarek brukar det ju heta. Vi bryter läger, packar pulkor, riktar in kompassen mot nordost och faller in i långturens meditativa trans. En heldag, sen upp med tälten för sista gången.


Dag 12

Vilket datum vi går slutetappen och över dammarna vid Sourva beror ju på hur det gått med väder och de där reservdagarna. Målet den sista turdagen är i alla fall att komma med bussen och nattåget söderut. Vi reser i sovvagn och har därmed tillgång till dusch.

Det går att köpa pizza i Gällivare och det finns restaurangvagn på tåget.


Dag 13-15

Reservdagar, tågbiljetten hem är ombokningsbar. Planen är att vara åter i Stockholm kring 9 på morgonen någon av dessa tre sista dagar.

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Foto: Karin Winarve

Copyright  ©  All Rights Reserved